Türk Milliyetçisi, Tarih Profesörü Koca Çınar Prof.Dr. Mustafa KAFALI Hocamızda Rabbine Uçtu

Uzun süredir tedavi gören Prof. Dr. Mustafa Kafalı, evinde geçirdiği kalp krizinin ardından 85 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Büyük Türkçü ve tarihçi Mustafa Kafalı bu akşam 19.30 sularında evinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Uzun süredir tedavi gören Mustafa Kafalı, 85 yaşındaydı. Kafalı, 70’li yıllardan beri Türkçü hareketin içerisinde yer aldı. Başta Nihâl Atsız olmak üzere Türkçü-Milliyetçi fikir adamlarıyla derin dostluklar kurmuş, bu harekete uzun yıllar hizmet vermişti.

MUSTAFA KAFALI KİMDİR

1934 yılında Konya’da doğdu. Yüksek tahsilini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nde yaptı. 1960 Aralık ayında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Umumî Türk Tarihi Kürsüsü’ne asistan olarak girdi. “Ötemiş Hacı’ya Göre Cuci Ulusu’nun Tarihi” adlı tezi ile Aralık 1965 yılında doktor ünvanını aldı. 1971-1972 yıllarında bir yıl, üniversite kontenjanıyla Londra’ya giderek ilmi incelemelerde bulundu. Yurda dönüşünde tamamladığı “Altın-Orda Hanlığı’nda Sayın Han Sülâlesi Devri (1227-1360)” adlı tezi ile 1973 Kasımı’nda doçentlik ünvanını aldı. 1974 Kasımı’ndan itibâren, mebsûb olduğu Türk Tarihi Kürsüsünün 3-6. sömestr öğrencilerine, sırasıyla: Altın-Orda ve Çağatay Hanlıklarıyla, İlhanlı Devleti; 7-8. sömestr talebelerine ise, Timur ve Timurlular tarihi; ayrıca Tarih Metodu derslerini verdi; “Kaynaklar” ve “Osmanlıca Metinler” üzerine seminer çalışmaları yaptı. 1975-1977 ders yıllarında Bağdat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde, davetli öğretim üyesi olarak tedrisatta bulundu. Profesörlük takdim tezi olarak sunduğu “Çağatay Hanlığı (1227-1345)” adlı eseriyle 24 Mayıs 1982’de bu ünvanı aldı. Türk Tarih Kurumu üyesi. İngilizce ve Rusça biliyordu.

VASİYETİ NEYDİ?

Öte yandan Mustafa Kafalı’nın vasiyetinin Mustafa Kemal Atatürk’ün başkenti Ankara’da defnedilmek olduğu bu yüzden Kafalı’nın naaşının Gölbaşı’nda defnedileceği belirtildi.

“SÜLEYMAN ÖZMEN’İN KATİLLERİ ÜZERİNE SANDALYE İLE YÜRÜDÜ”

Mustafa Kafalı’nın vefatının ardından Yeniçağ’a açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İskender Öksüz, “Mustafa Hoca 1960’ların sonu 70’lerin başındaki büyük mücadele içinde Doçentler Cuntası dediğimiz 4 hocamızdan son hayatta kalanıydı. Diğer üçü Mehmet Eröz, Hacı Eminoğlu ve Erol Güngör’dü” ifadelerini kullandı.

“Ülkücü hareketin başlangıcıdır onlar” diyen Öksüz, 21 Mart 1970’te şehit olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencisi Süleyman Özmen’i hatırlatarak “Biz aynı zamanda mücadele tarafını biliyoruz. Süleyman Özmen’in şehadetinde odasından sandalye ile Süleyman’ı korumaya çalışıp katillerinin üzerine yürüyen hocamızdır” şeklinde konuştu.

“TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN SEÇKİN TEMSİLCİLERİNDEN”

Prof. Dr. Kafalı’nın acı haberinin ardından Yeniçağ’a konuşan İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ ise “Mustafa Kafalı öncelikle Türk tarihçiliğinin, Cumhuriyet dönemi akademik tarihçiliğinin en saygın ve tanınan isimlerinden birisidir. Özellikle Asya Türk tarihi ve Türk Moğol tarihi konusunda büyük bir birikimi temsil eder ve de bu konularda ufuk açıcı olmuştur. Bunun dışında kendisi Türk Milliyetçiliğinin seçkin temsilcilerinden birisi olarak fikri mücadelenin 1970’lerden beri içinde ve önünde olmuştur. Allah Rahmet eylesin”

BENZER KONULAR

Yorum Yapınız